21 lipca, 2012

Wieprzowinka z warzywkami

Dziś potrawa z cylku Ewa Wach.o.wi cz-yż nie? Pulpeciki z warzywkami gotowane w garnuszku. Podstawą wykonania tej potrawy jest elegancki strój w kuchni. Staramy się unikać ciuchów, które bez żalu można pobrudzić. Najlepiej, gdy ubierzecie się w spodnie z garnituru, koszulę od Hugona (najlepsze są te na spinki), i tylko na czas gotowania załóżycie krawat - tak o, żeby przeszkadzał. Panowie - podchodzimy do pulpetów z klasą. I'm sexy and I know it. Yeah!
..:: dobre, bo polskie
 Składniki:
  • wieprzowina - 185 g
  • otręby owsiane - 7 g
  • mleko 1.5% - 25 g
  • marchew - 100 g
  • brokuły - 75 g
  • oliwa z oliwek - 12 g
  • przyprawy
  • łyżka: musztardy, octu jabłkowego, miodu

KROK 1
Wieprzowinkę najlepiej kupić zmieloną, dokładnie odwarzyć 185 g dla jednej osoby i wrzucić do miseczki. Lekuteńko polewamy mięsko mleczkiem oraz oliwką. Na chwilunię odstawiamy, nie będę tłumaczył po co, i przyprawiamy przyprawami najlepiej z przypraw. Na koniuszek dosypujemy otrębów (lub płatków) owsianych. Do takiej mieszanki wkładamy nasze czyściutkie łapki, ugniatamy, masujemy, pieścimy by wreszcie uformować pulpeciki (3-4). Na chwilunię znów odkładamy.
..:: uformowany pulpet

KROK 2
Marcheweczki to takie warzywa bogate w karoten. Co to jest karoten, nie wiem - w scenariuszu mam napisane. Pamiętam jak u mnie na wsi zbierano marchewki z ziemi. Och ten aromat. Czy wiecie, że marchewki rosną jak fiuty nietoperza? Ku dołu? Ciekawe. Marchewczki kroimy w cienkie paski. Posłużą nam za podstawę przy gotowaniu.

KROK 3
Jazzy jest gotować na parze. Hipstersko jest gotować w wodzie. Whatever. Marchewki na spód, a na nie pulpeciki i tak gotujemy przez minutek 23. Uwaga, dobrze jest mięso dodać dopiero, gdy woda już lekko podgrzana - szybciej się wtedy zetnie.

KROK 4
Sos winegret. Nikt go nie lubi, ale dobrze go jadać. Nazwa ta idealnie komponuje się z dobrymi markami, luksusem i pieniążkami. By wykonać taki sosik należy oliwę zmieszać z octem (więcej winno być oliwy niźli octu), dodać wyciśnięty czosnek, ciupeńkę musztardy i miodu. Na koniec przyprawiamy i mieszamy łyżeczką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
..:: winnykret

KROK 5
Na ostatnie parę minut dorzucamy do garnuszka brokuły. Wyciągamy wszystko, odsączamy i włala. Na talerzyk. Nasz sosik możemy albo rozlać na potrawkę, albo też podać go eleganckim spodeczku i taplać w nim chrupiące brokuły. Mniam. Przepis ten nadesłała do nas Pani Alina z Tczewa, za co otrzymuje kosz z kapustą. Gratulujemy !

1 komentarz:

  1. Anthony Bourdain zawsze powtarza, żeby pewnych rzeczy nie smażyć nie mając na sobie bielizny :P

    OdpowiedzUsuń